Интериорни тайни: 3 тренда от Milano Design Week 2022

3 тренда от Milano Design Week 2022

И сега сме отново на територията на най-значимото събитие в областта на мебелите и интериора.

Посоката е северозапад от Милано – градчето сателит се казва Ро. В панаирен град с 24 грандиозни палати, разположени в съвременна мегаинфраструктура, са представени трендовете за 2022/2023 на водещите в света производители на мебели. Разглеждането и срещите с партньорите ни от Италия в тези наистина забележителни по мащаб палати, включва 15 километра пеша на ден, два часа в задръстване и около 12 часа на крак. Въпреки това, екипът ни е в отлично настроение, вдъхновено от заобикалящия неспирен поток от естетика, създадена от водещите архитекти и дизайнери, и реализирана от стотиците производствени единици от Италия.

Синтезът на това, което видяхме през Salone del Mobile 2022:

 1. Първо и основно, което трябва да се знае когато си в Ро – представено е промишлено производство с безапелационно качество, прецизност и комфорт. Съобразено и спазващо последните екологични норми за опазване на нашата Земя.
 2. Като общ тренд, задълбочаващ се от години – класическото обзавеждане все повече отстъпва в предлагането на мебели и аксесоари за интериора. Множество известни производители на класически мебели представят изключително успешни мебелни колекции в съвременен дизайн.
 3. Втори общ тренд, налагащ се от последните години е, че все повече и повече известни дизайнери и архитекти са ангажирани като арт директори на големите мебелни производители. Може да се каже, че не си сред големите на пазара на мебелите, ако не си поръчал разработката на колекцията си на значим архитект или дизайнер. Най-успешните мебелни колекции 2022 носят подписа на Антонио Читерио, Паола Навоне, задължително на Джузепе Вигано‘ и, в никакъв случай не на последно място, на Доменико Долче.
 4. Конкретно по тенденциите, наблюдавани тази година при мебелите:
    • Линиите на дивани, маси, различни видове шкафове и спални, са гладки, обобщени, изчистени и спокойни.
    • Декоративните детайли са намалени. По-малко капитонаж – райета, баклави и карета.
    • За плотовете на масите и на шкафовете, в последните години, в главната роля на мебелната сцена са мраморите. Но от Милано 2022, Оскарът отива при най-непретенциозния травертин, обработен в меки, заоблени форми и с копринен финиш – безспорно достижение на Италианската мебелна технология.
    • При диваните, Милано 2022 бележи една завидна обсесия на тема мекота – и при тъканите, и при сядането. Диваните 2022 са облечени в меки и пухкави материи тип овчица или плюшено мече, може и меко букле. Диваните са пухкави, меки и удобни – най-вече в млечния нюанс на белия цвят.
    • Новото в кухните е, че камъкът – естествен, технически или гранитогрес – освен в плота и стенната облицовка, все повече се среща и във вратичките на шкафовете. Съчетаването на камъка с естествената дървесина – все повече в избелени тонове, е една хармонична, уютна и красива комбинация за всеки един интериор.
    • Цветовите тенденции в Милано 2022, бихме обобщили като Дзен тенденции. Доминираща топла светлина, много меко млечнобяло, съчетано със светли пясъчни или капучино тонове, и допълнени с цялата гама на естествените цветове на земята, гората или морската шир. Посланието, което ни отправят творците на естетиката в интериора от Италия, е за повече хармония, спокойствие и светлина в това, което създаваме. Дано повече хора, ангажирани в опазването и развитието на нашата единствена Земя чуят това!

Последно в блога

Не пропускайте най-актуалното от света на интериорния дизайн!

Запишете се за нашия бюлетин, за да получавате тенденции, съвети и новости.

* indicates required